Airmata kerana sahabat 1 pengorbanan, Airmata kerana ibubapa 1 penghormatan, Airmata kerana kekasih 1 penyesalan, airmata kerana Allah S.W.T 1 keberkatan

Blog ini hanya sesuai ditonton oleh mereka yang berusia 18 tahun ke atas sahaja kerana kandungannya yang HOT ! , EKSTREM , SERAM & Berbau LUCAH (bau je). Blog ini bukan Blog LUCAH. HARAP MAKLUM !. Sebelum korang nak terjah Blog aku,lebih baik korang baca dulu DISCLAIMER diatas. TQ!

CARIAN MINDA ! !

DENDAM AMERIKA TERHADAP TUN MAHATHIR YANG RAMAI TIDAK TAHU



Dendam Amerika Pada Tun Mahathir Yang Ramai Tidak Tahu | Admin percaya pasti ramai belum tahu lagi kisah ini. Dan admin akan cerita dari sumber yang admin dapat di sebuah blog yang terkenal juga di Malaysia ini. Baca selanjutnya



Pada tahun 1988, apabila Negara dari Benua Afrika itu Sudan mulai stabil dan hendak memajukan negaranya, negara-negara Barat, khususnya Amerika Syarikat menawarkan bantuan untuk memajukan industri carigali minyak di negara tersebut memandangkan Sudan tidak mempunyai modal dan kepakaran sendiri dalam bidang itu. Amerika Syarikat membuat tawaran menerusi sebuah syarikat yang dikenali TEXAS OIL yang telah datang ke Sudan dan membuat kajian selama tiga bulan sebelum bermulanya.

Atas helah Zionis dan bertujuan untuk melakukan penjajahan dan tipu daya, Texas Oil menyatakan, bumi Sudan tidak mempunyai minyak yang cukup meskipun Sudan yakin, simpanan minyak mereka cukup banyak dan cukup ekonomikal bagi tujuan pengeluaran.

Tiada negara lain yang berani ‘menentang’ Amerika Syarikat. Apatah lagi Amerika Syarikat telah memberikan isyarat agar urusan mereka dengan Sudan tidak dicampuri oleh negara-negara lain.

Namun, sekali lagi Dr. Mahathir menunjukkan kewibawaan dan kebijaksanaannya. Atas arahannya, PETRONAS masuk ke Sudan dan membuat tawaran selain melakukan kajian. Hasil daripada kajian yang dibuat oleh PETRONAS mendapati, simpanan minyak di Sudan adalah antara yang terbesar di dunia.

Apabila kapal-kapal dari Malaysia hendak berlabuh di Sudan, Amerika Syarikat membuat sekatan di perairan antarabangsa yang bersempadan dengan Sudan. Isyaratnya ialah, seandainya kapal-kapal Malaysia melepasi sekatan tersebut, Malaysia telah mengisytiharkan perang terhadap Amerika Syarikat.

Walaupun CEO PETRONAS mahu membuat keputusan mengarahkan kapal-kapal Malaysia balik, namun Tun Dr. Mahathir dengan beraninya telah mengarahkan agar pelayaran diteruskan dan dia berjanji, sebarang risiko akan ditanggungnya. Malah dia sendiri akan menyelesaikan masalah dengan Amerika Syarikat.

Rupa-rupanya, Mahathir mempunyai agenda lain untuk memalukan dan menakut-nakutkan Amerika Syarikat. Mahathir menggunakan helah Tun Perak, Bendahara Kesultanan Melayu Melaka pada abad Ke-15 yang terkenal itu dengan berkunjung ke China dan menjadikan China sebagai rakan kongsi PETRONAS dalam projek minyak di Sudan. Syarikat minyak China telah diberikan tanggungjawab memasang paip.

Apabila Amerika Syarikat mengetahui perkara tersebut, kapal-kapal perangnya yang melakukan sekatan serta-merta diarahkan menggantung sekatan. Amerika Syarikat tidak berani berhadapan dan tidak mahu mengambil risiko berhadapan dengan China.

Selesai masalah dengan sekatan Amerika Syarikat, Tun Dr. Mahathir sekali lagi membuat perjanjian dengan Sudan yang dilihat lebih menguntungkan pada masa hadapan. Standard rundingan pada waktu itu adalah 70% keuntungan untuk syarikat dan 30% keuntungan untuk negara tersebut. Petronas bagaimanapun, telah meminda standard tersebut yang sudah tentu akan membuatkan syarikat-syarikat minyak dari Amerika Syarikat menggigit jari.

PETRONAS hanya mengambil 15% daripada keuntungan di Sudan dengan 85% yang lain dipulangkan kepada Sudan. Bagaimanapun, hanya 25% dari 85% keuntungan tersebut diberikan dalam bentuk kewangan, manakala bakinya, PETRONAS bertanggungjawab membangunkan bandar-bandar, mendirikan sekolah, infrastruktur dan sebagainya.

Sebabnya, mudah… Tun Dr. Mahathir sangat sedar, kalau Amerika Syarikat tidak boleh dapat projek minyak di Sudan, mereka akan cuba menjual senjata pula agar Sudan kucar-kacir dan mereka akan dapat masuk menjajah negara itu dengan lebih mudah.

Tawaran yang dibuat oleh PETRONAS itu mendapat perhatian daripada negara-negara Afrika yang lain. Bermula dari itu, PETRONAS mendapat tawaran kerja sehingga menjadikan syarikat petroleum Malaysia itu menjadi syarikat minyak asing kedua terbesar dalam penguasaan kawasan di dunia.

Nota : Memang berani betul Tun Dr Mahathir ini. Apapun kita doakan beliau sihat sejahtera dan dipanjangkan umur Mudah-mudahan. Apa pun Tun Dr Mahathir merupakan seorang yang telah berjaya banyak kepada negara kita yang tercinta ini.


11 ulasan:

  1. Kepala otak dia ni memang smart but something wrong bila dia resign ..dia kritik Pak Lah , Najib padahal mereka ni dari kalangan UMNO ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Najib dengan pak lah memang patut kena kritik...kalau najib masih tak letak jawatan lagi...PRU14 semua dah boleh nampak dah...PR bakal dapat semua negeri..

      Padam
    2. Betul tuu.. Hutang dah banyak ni.. 700++ bilion da.

      Padam
  2. dr Mahathir mmg di akui bijak dan hebat.. sayang dia berhenti ketika rakyat masih perlukan pimpinannya..tun abdullah hampir2 merosakkan wawasan nya.. terutama kes jambatan bengkok..

    BalasPadam
  3. D.M berhati jiwa bangsa dan negara.semoga dia di panjangkan umur

    BalasPadam
  4. Sbb org India asal nya mmg pandai niaga..

    BalasPadam
  5. Apa yang D.M buat memang (y)...Sebab sifat berani dalam mengambil risiko....mengharapkan 1 hari nanti,ada seseorg penganti D.M n memimpin seperti D.M...

    BalasPadam
  6. Hidup mahathir.. Mati hidup balik aku love dr. Mahathir..

    BalasPadam
  7. Hidup mahathir.. Mati hidup balik aku love dr. Mahathir..

    BalasPadam
  8. mahathir orang yang berpandangan jauh

    BalasPadam

KOMEN SIKIT TENTANG POST INI !